Úspešná ZUŠ Jána Fischera-Kvetoňa zo Serede v celoslovenskom kole súťaže Hnúšťanský akord

Súťaž Hnúšťanský akord pre žiakov prvého stupňa základných umeleckých škôl je zameraná na ich teoretické a tvorivé vedomosti v oblasti hudobnej náuky. Cieľom tejto súťaže je prehĺbiť vzťah žiakov k predmetu hudobnej teórie a zvyšovať ich vedomostnú úroveň. Vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a usporiadateľmi celoslovenského a medzinárodného kola je Základná umelecká škola a Mestský úrad v Hnúšti.
V Mestskom kultúrnom stredisku v Hnúšti sa v dňoch 20. a 21.marca 2016 konal 18.ročník  celoslovenského kola Hnúšťanského akordu, do ktorého sa prebojovali po absolvovaní školských, okresných a krajských kôl tí najlepší – 18 družstiev z 8 krajov Slovenska.  Trnavský kraj reprezentovali všetky tri družstvá zo  Základnej umeleckej školy Jána Fischera-Kvetoňa v Seredi.
Každé družstvo tvorí skupinka troch žiakov navštevujúcich na ZUŠ rôzne hudobné nástroje. Súťaž je zameraná na 4 oblasti, do ktorých patria stupnice, intervaly, akordy, hudobné nástroje, dejiny hudby, tvorivosť a ukážky hudobných diel. Všetky úlohy sa riešia hravou formou doplňovačiek, skladačiek, lúštenia krížoviek a pod. Nároky na vedomosti sú vysoké a žiaci zo Serede obstáli vo veľkej konkurencii naozaj výborne. Družstvo A (najmladší žiaci do 11 rokov) v zložení Ema Borkovičová, Zuzana Javorová a Jozef Maron  si vybojovali štvrté miesto, družstvo B (do 13 rokov) žiakov Dominiky Dubayovej, Kláry Ištokovej a Evy Mančíkovej si obhájilo prvenstvo z vlaňajšieho roku a družstvo C – Alica Ištoková, Ema Uramová a Eva Ďuricová – skončilo na veľmi peknom druhom mieste. Treba pripomenúť, že družstvo B získalo okrem víťazstva vo svojej kategórii aj titul MuMudr (Muzikant Mudrlant) v tvorivej aktivite, ktorú každoročne pripravuje hudobný skladateľ Juraj Hatrík a PaedDr.Eva Čunderlíková. Deti sa pripravovali pod vedením pedagógov Mgr.Magdy Vrábelovej, Bc.Martiny Gálovej a pri odovzdávaní cien nezabudli poďakovať ani učiteľke PaedDr.Eve Sivekovej, ktorá sa zo zdravotných dôvodov nemohla s nimi súťaže zúčastniť, ale  žiakov dlhodobo pripravovala a sledovala celý prenos na internete a držala im palce.
Súťaž sponzoruje rodák z Hnúšte, hudobný skladateľ Ján Valach, žijúci v Belgicku a o dobrú atmosféru a dynamický priebeh sa postarala Mgr.Gabriela Füssyová, ktorá pripravila rad zaujímavých úloh.
Deti sa potešili pekným cenám, ale okrem nich si domov odniesli aj nové priateľstvá, veľa krásnych zážitkov a nových poznatkov.

Magda Vrábelová
Foto: M.Vrábelová

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail