Koncert žiakov a pedagógov školy POZDRAV JARI

V obradnej sále Mestského úradu v Seredi sa dňa 20.apríla 2023 konal koncert žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Jána Fischera – Kvetoňa pod názvom POZDRAV JARI. Okrem hostí prijali pozvanie aj pán primátor Ondrej Kurbel a pani viceprimátorka Mária Fačkovcová.

Riaditeľka ZUŠ Dagmar Šajbidorová v sprievodnom slove spomenula viacero výrokov hudobných skladateľov. Na úvod to boli slová hudobného skladateľa Roberta Schumanna:  „Dobrým muzikantom si vtedy, keď hudbu nemáš len v prstoch, ale aj v hlave a srdci.“ 

Týmto mottom sa nieslo celé vystúpenie, nakoľko účinkujúci dali do programu kus svojho talentu, šikovnosť a cit k umeniu. Spravidla sa skladby, samozrejme podľa obtiažnosti a talentu žiaka, nacvičujú približne štyri až šesť týždňou.  No výsledok stojí zato. Koncertom sa niesla rôznorodosť pripravených skladieb a piesní od ľudovej piesne cez skladby klasickej hudby, populárnej alebo v jazzových úpravách. Pred interpretáciou ľudových piesní a prednesov slovenských autorov boli prednesené úryvky básne Milana Rúfusa, napr.: „Viem jedno hniezdo, rád ho mám. V ňom ako v Božej sieti je mnoho otcov, mnoho mám a mnoho, mnoho detí. “ Hostia si vypočuli celkom 20 vystúpení jednotlivých žiakov a pedagógov. Medzi skladbami boli napríklad diela od J.S.Bacha, A.Dvořáka, I.Bogára, J.Haydna či J.Offenbacha. Šikovnosť žiaci predviedli hrou na husle, klavír, akordeón, saxofón, flautu a gitaru. Hudba bola striedaná prednesom poézie.

V závere riaditeľka školy Dagmar Šajbidorová poďakovala všetkým účinkujúcim za predvedené skladby, kolegom za prípravu žiakov, interpretáciu a organizačné zabezpečenie koncertu a všetkým prítomným za krásnu účasť. 

zdroj: seredskenovinky.sk  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail